Sunday, March 31, 2013

közös nyelv...


Anyu amikor eloszor itt jart meleg nyar volt, a busz a haz elott tett le, meg nem volt kocsim, ott vart a padon delutanonkent.Itteni asszonyokkal beszelgetett, mindenki a maga nyelven, megis ertettek egymast, tokeletesen.
Emlekszem amint leszalltam a buszrol mosolyogtak mind, a masik ket asszony helyesloen bologatott, hogy ertik, engem vart:)
Integettek egymasnak elkoszonesul..
Ma ezzel az emlekkel mentem Isten hazaba, reggeli misere, Isten haza egy lengyel templom , a magyar evek ota zarva van..Anyu velem volt, fontrol mosolygott es ertett engem...:)

ugróiskola..



...a tavasz viragkontosevel mosolyog rank.Hovirag, ibolya, narcisz, tulipan, husveti liliom. Milyen szivesen elfogadnek egy ilyen kontost en is, almodtam ebren magamnak.Milyen szep lenne, ha tovabb kepzelnem, meg illata is lenne..
Tegnap nagyon erdekes masfel oram volt hazafele eszakrol.A ket mosolygo bacsi hazikojat nezve , megallapitottam milyen jo annak, akinek  a nagy vilagon belul van egy ilyen kis onallo vilaga, orok, idotallo, nem elvagyo, biztos boldogsagot talalo, ado.
Toluk 10 percre alltunk meg kavezni, ahol gyerekek szines kretaval rajzoltak a betonra, amirol nekem az ugroiskola jutott eszembe, mennyire szerettem, milyen reg nem lattam sehol.Pedig eletre felkeszito volt, a kozeli es tavoli nehezsegfokaval, lekuzdesevel, megoldasaval.
Jo feloraval kesobb egy kisebb csoport , nagy plakatokkal , a palesztinok jogaiert emelt szot, de igazan senki nem figyelt oda.
Ujabb negyedora multan a templomokbol szentelt kosarakkal aradtak ki az emberek, veget ert a mise.
A vilagot lattam maketton, es azon belul a sokfele embert a sokfele bajaval, oromevel.Mindnek a sajatja volt a fontos..
Neha nehez igy, ilyen megosztott vilagba beleilleszteni a  sajatod, megtalalni a kepesseget arra, hogy bar lathasd az ovet, de jol atfoghasd a sajatod..neha nenez, de nem kivitelezhetetlen..



Saturday, March 30, 2013

gondolat..

...az emberek akkor ismerik fel igazan a sajat hibaikat, amikor szemben jonnek veluk, pl a gyerekukben:)

északon..


 ...a gyonyoru ido ugy csabitott ki a szabadba ma, ahogy lekivanta a kabatokat rolunk.Bar a taj, a latvany meg nagyon teli, kopasz, fako, szintelen, itt ott havas, megis meleg volt.A homerseklet teljesen ellentmondasban volt a latvannyal.
Vegul egeszen eszakig meg sem alltunk, egymast kovettek a juharszirup arusok.Vettem, egeszen frissen egy litert, es  vajat is, piritoson  nagyon finom.
Az indianok leltek ra erre a nemes nedure, nagyon gazdag zink, magnezium, potassium tartalma.Nagyon egeszseges.
Ma mar modernizalva van, a fak torzsebol ugy lognak a csapolo csovek, mintha egy intenziv osztalyon jarnank, a beteg fak korhazaban:)
Ezert kulon orultem, hogy talaltam  ket bacsikat, mosolygosak, piros arcuak voltak, es nagyon keszsegesek.Toluk vettem.A foton, cimken az o hazikojuk van az erdoben, ahol a kesz termek megszuletik, sokunk nagy oromere...


...

Friday, March 29, 2013

Húsvét...

Husvet a szeretet ideje,
A halal ideje es a fajdalom visszaforditasa,
Szóval mi is tudjuk a szeretet hatalma el mindenkiben.
Minden szeretetet amit erzünk, folttalan és  szabad,
Megvaltonk nekünk - mint te es en.
Taylor, Barry



Kellemes Husveti Unnepet Kivanok Mindannyiotoknak! Szeretettel:)

túrógömb..

 Engem a csaladom mindig kihivas ele allit, amit persze imadok:)
Turo rudit szerettek volna, ha nem is rudit, de gomboket gyartottam, es hat mit mondjak, nagyon finom lett.
A recept az interneten megtalalhato, ha valaki keri szivesen irom, vagy azt, ahogy en csinaltam.

Mancsi cicái...


Mancsi 2 eve kerult a hazunkhoz, ilyen kis felenk volt, ahogy akkor irtam rola, mutattam kepen.Aztan felszabadult es imadta a rozsaszinu kalapom.
Tavaly akkora pocakja volt, mindig attol feltem, valami hozzaer szetdurran, lett is 7 cica.
Ebbol maradt meg Csufika, es Panda.
Most 4 cica szuletett, de ketto nem sokkal szuletes utan meghalt.Ez a ketto szepen fejlodik, ajandekba mennek majd, ha elvalaszthatok az anyatol.
Nagyon szeretem nezni a furdeteseket, az evest, a jatekokat, annyira szepen elnek.Lola izgatott, mindig befekszik, ha az anyjuk kimegy:)vigyaz a kicsikre.

Thursday, March 28, 2013

mother's-love..


nyuszi helyett...

 Panda es Csufika(testvereket) es mi is, nyuszi helyett cicukakat kaptunk egy hete.
Szepen fejlodnek, jol esznek, sokat alszanak.A kutya agyat kellett kolcson adnom, mert nem szamitottam ilyen gyors ellesre.Na de mit is tudhatnek en arrol, a lopott legyottakrol?:)
Az anyjuk nagyon rovid fotozas erejeig adta kolcson oket, mar viszi is vissza az also kepen.
A fotok kinagyithatok:)

















böjti szelek...


...olyan, mintha a bojti szelek folkaptak volna es ledobtak valahol, ahol csak az erre a hetre valo erzesek ismerosek , semmi es senki mas. Nem tudok aludni, es ma azzal ebredtem, hogy kicsi koromban mindig kaptam ilyenkor nagy csokitojasokat, es nem tudom hova lettek.En nem ettem meg, nem szerettem a csokit, es most nem tudom ki ette meg, hova lettek.Ennek a heten utana jarok. Egyszer ilyenkor jottem haza otthonrol, es a kutya annyira hianyolt, hogy tojasos nokedlit keszitettem, mert ezen a heten egy evben egyszer mindig eszembe jut, es a kutya 3 x kert, mert mindegy volt neki, csak en csinaltam, az en kezembol.Ugy ette, mint aki hetekig nem kapott enni.
Ezen a heten mindig sokszor hivtam az Anyut, telefonon keresztul fogta a kezem es mondta mit hogy kell csinalni.Mar reg tudtam, de jo volt hallani a hangjan, hogy fontosnak erzi magat.Es jo volt nekem is megtanulni, hogy a sonkat a vizzel egyutt hutjuk le, kulonben szaraz lesz.

Kockakbol epitjuk eletunket, es amikor kesz, olykor kartyavarhoz hasonloan omlik ossze, vagy csak szep lassan kezdjuk elvesziteni a kockakat.Csak mikozben nehanyat elveszitettunk jovunk ra mi az ami fontos, fontosabb.

Az en Anyukamnak volt a legszebb viragoskertje, a legszebb husveti tal, a legfinomabb sonka..de tenyleg..
 
*egy kicsit belazasodtam ma, ez egy 2011 es irasom, es jo volt nekem olvasni most, mert nem szeretnek lemaradni a tervemmel....

Wednesday, March 27, 2013

fantaszelet, sok szövegelésemmel...



..ismeritek azt az erzest, amikor ugy akartok megfordulni valahol, hogy senki ne is szoljon hozzatok, csak csondben?Na olyankor soha nem sikerul.
Ma bementem turot venni a kozeli boltba, eddig nem jartam ott.B. fantas szeletet szeretne.Mar szedultre keringtem magam, de nem talaltam a turot, a megfelelot, mert egyeb akadt boven.Egy kamasz fiu arut pakolt, hozzasetaltam megkerdezni, nagy hiba volt.Fogalma nem volt mit keresek, ment azonnal a fonokfelehez, aki szinten atkiabalt egy masik nonek..alltam en kozepen, kozben kiabalva kerdeztek milyen turo?mihez kell?mar az egesz uzlet engem nezett es tudta, hogy valami tortafelet szeretnek sutni...vegul en egeszen veletlenul lattam meg, egyetlen alkalmazottnak sem volt lovese sem errol a turorol.. .


Aztan sutes kozben eszembe jutott egy repulesem, amikor kutyaval repultem vissza.Leszogeztem az utolso sorban szeretnek ulni, oldalt, nem ablaknal, a kutya vegett..megigerte kedvesen, majd besetalok a kutyaval a kezemben, meg a kezitaskam, es majdnem rosszul lettem, kozepen, ott is kozepso ulest kaptam.Ami azzal  jar, a kutya a labam helyen lett volna, a labam a nyakamban, vagy a  levegoben kalimpalva..olyan pipa lettem a becsapott mosolygos igerettol, hogy meg sem alltam az utolso sor uleseig.Ott magam melle tettem a kutyust, taskam a fonti compartben.Elottem ket idosebb holgy,beszelgettek.Hamarosan jon a repulokisero szemelyzetbol egy kedves holgy, keri a beszallo kartyam, jo helyen ulok e.Mondom neki fegyelmezetten, de felhaborodva, hogy be lettm csapva, nem olyan ulest kaptam, amit kertem, pedig en a kutyaert is fizettem(a jegy 10% a kutyae) es en nem vagyok hajlando ilyen kenyelmetlenul utazni kozel 10 oran at, mert a kutyat majd itatnom is kell, levegoztetnem.A penzemert szeretnek olyan ellatast kapni, ami igerve lett.Kozben befutott a szemelyzet vezetoje, o is vegighallgatta, kerte a holgyet keressen nekem masik helyet..kozben a ket elottem ulo idos holgy is bekapcsolodott es szova tettek ok mar erzik a kutya a szagat..a kutyat indulas elott habfurdoben furdettem, kozoltem es jobb szagu, mint sokan..az utaskisero holgy mondta mindjart jon, jott is hamarosan, kerte kovessem, kovettem.Atvitt a masik oldalra az utaster kozepen, megszamoltam 7 embernek kellett helyet cserelni, atulni, mind adtak nekem ,felem egy "nagyon kedves nezest", en meg csak vorosodtem, mar mindenki engem nezett(szidottmagaban)..mig vegul leulhettem egy kettes ulesre az ablakoldalon, senki nem ult mellettem, csak a kutyikam:)
Aztan a kutyat kesobb az olembe vettem, es akkor mar ismet kaptunk nezeseket, de olvadtakat, mar senki nem neheztelt:)mi mindenre jo egy kutya:))


Ezt az utazast soha nem fogom elfelejteni:))mint a mai turovasarlast..
A fantaszelet sikerult, kiveve a fantakrem nem lett tokeletes szilard, ezert mondom mindig, az en tortam finom de csak napszemuvegben eheto..no mindegy, azert megmutatom..mert ez is en vagyok, a sok sok ugyetlensegemmel es hibammal is.


tegnapi tavasz...

Párisba tegnap beszökött az Ősz.
Szent Mihály útján suhant nesztelen
Kánikulában, halk lombok alatt
S találkozott velem.

..ezekkel a sorokkal  a fejemben jottem haza, lehuzott ablakkal .
Mert bar ide nem az osz, de a tavasz szokott be tegnap delutan, kikapcsolhattam a futest, a Nap olyan erosen sutotte at az ablakokat, hogy le kellett huzni, a kesztyut is a kezemrol.
Van remeny, hetvegen szep ido lesz otthon is, nem csak hiszem, tudom...

Tuesday, March 26, 2013

hétköznapi hero..


..egyik este az elalvas elotti olvasmanyomban hosokrol volt szo, a hos napjainkban, van e hosom, akit meg tudok jelolni.
Azon gondolkodtam csak szepen honap kerdesenek megkerdezlek titeket,nektek van e es ha igen, ki a hos a szemetekben?
Aztan elindultam a belso kis kacskaringos, tekergos mindenfele szempontra kiterjedo, ravilagito kerdeseimre:mitol hos valaki, mik azok a minosegi jelzok melyek azza emelik szemunkben.
Szamomra mindenkeppen egyfele alazat, onfelaldozas, megadni-atadni magad valami magasabb eszmeert, valakikert, amikor annyira es ugy szeretsz valakidet, hogy jobban , mint onmagad.Igen egyfele onfelaldozas, de korantsem martir, hanem valami nagyon szep formatumban.
Mindenfele atvilagitas, megvilagitas, boncolgatas utan :Mamuka az elso szamu hosom, a nagymamam, aki nem is biologiai nagymamam, mert O meghalt, amikor Anyu 2 eves volt.
Legszebb emlekem, amikor levagtam a hajat , es milyen boldog volt, megis szereny, mindenkinek elmeselte, megsem tunt dicsekvesnek.Boldognak lattam, boldogga tett.
Az elete, az itt van bennem, elottem, mint peldakep..sokszor eloveszem , ha csak magamban is, magamnak is, es erot meritek abbol a szepsegbol, amit tole lattam, abbol az erossegbol, a kis torekeny alkatat meghazudtoloan eros volt.


Van e es ha igen, ki a hosotok?vagy (peldakep)?nem utolsokent pedig, szuksegunk van e hosokre?esetleg gyerekeinknek szukseguk van e hosokre?

időjárásos...


...a vasarnapi blogkorbeolvasasom eredmenye, ha mashol elunk is, de mindenkinek elege van az idojarasbol.
En kifejezetten a szelet utalom, mert barmilyen rovid ideig vagy kinn, a hajad olyan lesz, mintha hetek ota nem fesulkodtel volna.
Tegnap szova is tettem, pedig ritkan szoktam:


en-elegem van ebbol az idobol
kollegina-ja, ne is mondd, nem lehet tudni jon vagy megy
en-elkepdve alltam, mert ilyen tokeletesen meg senki nem fogalmazta meg.

Monday, March 25, 2013

templomoknál...

... katolikus iskolaknal gyakori a kijelzo tabla, ahol miset, fontos esemenyt, iskolasoknak vizsgat, bizonyitvanyt, szuloit irnak ki.Ezek kozott az esemenyek kozott pedig inspiralo vagy csupan elgondolkodtato szoveget, mint ez a mai...
A nevetes  egy mini vakacio..nevess gyakran es nevess sokat!

 
Belolem mindenesetre mosolyt csalt elo, hatha tovabb adom, mert ugye a nevetes ragalyos:)

sonka-főpróba..


..rajottem azert fontos a hagyomany, ha mashol elsz, mert az vagy, amit hoztal, es persze amit te magad is hozzateszel, de fontos a gazdag mult, talan az is lehet csak nekem ennyire.Fontos, hogy apoljam.Mar nagyon varom a penteket, akkor szoktunk tojast festeni.
A ferjem a fius oldalarol ad hozza, megvette a sonkat, kolbaszt:)es uj recepttel jott haza penteken, probaljam ki majd.Tavaly a mezes sonka volt az ujitasom, B.bizik abban, hogy iden is kituntetem az unnepet az izzel, vagyis en is adok a hanyomanyunkhoz , igen keszitek ugy is.Mostani ujitas a sutoben, nagyon pici vizet alaontve, foliaval beboritva.Nem szoktam szolni, de szeretek probat tartani, nem utolso pillanatra hagyni.Egy nagyon kicsi darabot bedobtam igy a  sutobe meg penteken.

Az iz az egesz benne marad, valoban nagyon finom, es puha es nem szaraz.Lelkesen tartottak foprobat a ferfinepseg, csak B.aggodott, mert azt hitte ugy, mint neha szuletesnapi ajandeknal, elorehoztam a Husvetot, es "osszesen ennyisonkavoltanya"? ketsegbeesett kerdessel koszonte meg a foprobat..megnyugtattam.

*a sonkat tepsiben, nagyon pici vizzel alaontve 370-re allitva tettem a sutobe, es letakarva.A mennyisegtol fuggoen, 2-3 oran at sutjuk-paroljuk.A vizben fozott sonkabol elegge kifo az iz, ami persze jo a  tojasnak, es kolbasznak, de igy benne maradt, es valami nagyon finom volt.
Es hogy meg adjak abbol, amit en teszek hozza, ezt most joga-namaste gyakorlat utan teszem be a naploba, amit nem otthonrol hoztam, mamuka nem jogazott, de amilyen kapcsolatunk volt, szerintem rabirnam, hogy csinalja velem:)a hajat is engedte levagni, amikor fodraszt jatszottunk.



**tavalyi mezes sonkas foto

feketerigók..


...a hutotakaritas eredmenyekent egy szalonna darabot akasztottam ki, ma mar 18 feketerigot szamolhattam.
A masik haz udvaraban a macska a tuzpiros Cardinalt buvolte-vadaszta, mig itt Csufika csodalta a rigokat.Dezsavus feeling, kind of;)

vasarnap delutan, march 24


* fotot a neten talaltam, de lesz ilyen madaretetom

Sunday, March 24, 2013

a Monk...


..amiota vasarnap munkanap a bankban is, azota elveszitette azt az utolso csomagolt , videki eletre  emlekezteto erintetlenseget, amely a csalade volt, csaladi nap volt.

Nehez, keveset aludt ejszaka utan, ma a delutani lepihenes hianyoztt belole a leginkabb.Mindig anyura emlekeztet, ahogy leheveredtunk, es beszelgettunk, amig el nem szunyokalt.En soha nem tudtam .

A mienkre meroleges utcaban el egy Monk, mar tobbszor lattam, de szegyellnem lefotozni, meg titokban is, magam elott is.Meglopasnak ereznem.A sokszor kek egboltban a narancs ruhaja, nekem masfele kek es narancssargat ad.
Ma pizzat vitt neki a futar, es valahogy a ketto , a pizza es a Monk, es igy egyben ez a kep szamomra ellentmondasos volt.Nem tudtam napirendre terni folotte, meg akkor is, ha neki is enni kell.


*foto a netrol

Saturday, March 23, 2013

sirályos...


..behunyt szemmel hallgatom a sipitozos siralyokat, koszontenek, majd repulnek egy egy tisztelet kort.

-Mi az, ami abszolut hianyozna, ha nem ott elnel?
en-A patak, azt hiszem..meg a siralyok.
-Patakot tudok adni, siralyt nincs modomban...

Mindig eszembe jut, amig csak filmeken lattam-hallottam oket, mennyire vagytam arra, hogy ott, kozottuk setalhassak.Mindig halszag parosult ezekhez a vagyalmokhoz, pedig valosagban nincs.Vizszag van, hol eros, hol gyenge, hol nincs is, csak siralysikongas.Mar mindig elo fogom tudni hivni, ha netan mashol elnek, siralyoktol tavoli videken.
Szep nap volt.

hideg-meleg reggelem...


...a tavasz harmadik napjan -8 fokra ebredtunk, ho nincs, Nap is sut.A hideg ellenere meleg szivvel, kimelegedetten jottem be ,a fahejas udvart vanilias illatra csereltrol, hiszen levelet kaptam, level vart a keritesnel.
Eggyel bovult a "penpal" tarsaim nevsora, Victoria es Patrick melle kaptam egy VInce-t is.Ma toprenghetek azon, vajon a levelirasom stilusa vagy a  mogyorokremes muffin ize volt ilyen elvarazsolo.
Papirbol hajtogatott jatekot es egy ragot kaptunk, egyelore nem tudom melyik a macskae, melyik az enyem, a macska szajhigieniaja is lehet fontos:)es szamtalan kerdest persze.
A levelezesunkben az a jo, hogy nem idohoz kotott, de azert igyekszem a hetvegen megejteni a valaszadast, csak meg nem tudom mit sussek...majd kisutok valamit:)

Friday, March 22, 2013

préselt virágom...

A kepkeret adott volt, mar nem most vettem.Kivettem a szokasos amator fotot, a hatteret zold-kek-feherrel megfestettem, bar inkabb maszatolasnak neveznem.Mielott rahelyeztem a preselt hoviragokat nem tudtam, hogy ennyire szep lesz.Nekem nagyon az.
A hoviragokat konyvben preseltem napok ota.Ezzel jol elabrandozgattam, kislany koromban preseltem utoljara.Na meg egyszer otthonrol repultem vissza, a repteren kapott csokrot preseltem le, ja es a repuloteres szuletesnapi tulipanokat.
A kep melletti kisero szoveg kivaloan illik ahhoz, hogy valoban varatlanul , varatlan helyen talaltam a viragokat, es nagyon szeretve van, itthon, vagy otthon, mindig ott, ahol en vagyok.

a terv...


... a heten masodszor maradtam itthon, ma az elektromos muvektol jott valaki.Rendesen betartva a 9-12 kozotti megadott idot.Elfoglaltam magam mindket alkalommal.Sikerult ma megszabadulni a  huto ketes, irodalmiban kifejezve minek nevezzelek maradekaitol.Mivel bojtolunk, szepen ragyoghat majdnem uresen.
Ma jott az otlet, tervet keszitek, hogy szamon tudjam magam kerni,  osztokeljen, noszogasson.Olyasmi, mint a  nyelvtanulasi pontjaim, az is into, ha elkenyelmesednek, kinyomtatva, kiakasztva.
A tervem :aprilis 10-ig meg 38 bejegyzes, legyen barmi, egy egy mondat akar, ami azon a napon megerint, eszembe jut, bosszant, elvarazsol...
Ez az iras meg csupan azert van, mert igy eggyel kevesebb kell a tervhez:)na szep vagyok, mondhatom, de legalabb elismerem:)
hajra nekem !

10 indok a nyelvtanulásra...


"A different language is a different vision of life." - Federico Fellini, Italian film director

"No culture can live, if it attempts to be exclusive." - Mohandas K. Gandhi, Indian nationalist and spiritual leader

1.Noveli a terben, globalisan erto, felfogo kepesseget
2.Noveli a munkalehetoseget
3.A nyelvtanulasnak van egy Ripple affektusa, ami minden egyeb tanulast konnyebbe tesz
4.Noveli az anyanyelv gazdagabb hasznalatat
5.Elesiti az eletvezetesi kepesseget
6.Noveli az eselyt a tovabbtanulas teren
7.Segit ertekelni a nemzetkozi irodalmat, zenet, filmet
8.Az utazasokat megvalosithatobba, elvezetesebbe teszi
9.Noveli a kulfoldi lehetosegek kibontakozasat
10.Eleten at tarto baratsagokat adhat

forras:http://www.vistawide.com/languages/why_languages8-10.htm

Thursday, March 21, 2013

960.

...az emberek sokkal kevesebb hitelt adnak a szimpatianak es szerencsenek , mint azok valojaban erdemlik azt.Szamtalan esetben a foghato tudast is maguk moge utasitjak.

cats...


gondolatok a konyhában...


..a gondolat szabadsaga adja meg azt a lehetoseget, hogy egyszeru hetkoznapi rantas keszites kozben tovabb morgolodjak a nyugati tarsadalomban az ember devolucioja cimu cikken, melyet napokkal korabban olvastam.A sok igaz, amit tukorkent tart elem faj.Mindig az allatokhoz hasonlitjuk magunkat, nem vagyunk azok, es ugyanakkor kozottunk ket labon jarok, vagyis a farol lemaszott de ott azzal be is fejezodott az evolucioja, ha kepes olyan tettekre, melyekre sok allat sem.


...a gondolat szabadsaga adja meg azt a lehetoseget, hogy mikozben erosen allok ket labbal a foldon, megis szarnyalva foldreszekbe kukkantok be.
Felidezi a film majdnem nyito mondatat, ahol andalito zene mellett a festoi taj latvanyat kevesnek talalva, alabeszel a fohos, mint narrator.Isten szemevel latni annyi , mint repulni.
...a gondolat szabadsaga engedi meg a fejben lejatszott felhaborodasom, morgolodasom, mert en mindig ugy kepzeltem odafont egyformak vagyunk, onnan nezve a tavolsag is azonos, ezert nem tudok napirendre terni a szegeny egyhaz szegeny emberek kijelentesen .Ha mar ott font is megkulonbeztetnek bennunket, kiben-miben bizhatunk?
A gondolat szabadsaga engedi meg azt, hogy mikozben beszelnek hozzam, egeszen mast gondolhatok, ha esetleg  a beszed szabadsagarol is van szo, de a gondolataimat csak szabalyokhoz kototten mondhatnam , irhatnam le.
A gondolat szabadsaga az, amelyik valoban letezhet, letezik, soha el nem veheto:)


* March 21.tavasz elso napja hajnalan ..ami jo hir, ami rossz, hogy -14 fok van



Wednesday, March 20, 2013

hétköznapok...


...az egyszeru hetkoznapok szepseget  megelo  igazan gazdag ember,  nincs stressz, nyomas, elvaras,keszulodes, megis az ablakon kiszoko fuggony tanca a szellel, a dorgolozo macska, a fenygyujto szivarvanyszine ,egy varatlan mosoly, felertekelhetetlen  meglepetesek csomagolatlan csokrat nyujtja at.





*foto a netrol

Tuesday, March 19, 2013

gondolatok hajnalban..


...amikor ujra olvasom ugyanazt, vagy ujranezem ugyanazt eves kulonbseggel,a mindig mas megtapasztalasa is egyfele utmero a belso fejlodesunkben.Bar vannak erzelmek, melyek egyhelyben topognak, fejlodeskeptelenek.Erre mar sokszor racsodalkoztam,magara a felismeresre.


...rajottem az oriasitcsalodtambenned tulajdonkepen azt uzeni mekkorara ertekelunk valakit, inkabb pozitiv megallapitas, mint negativ.


...az ember akkor van tokeletes harmoniaban, ha belso kulso biztonsaga egyszerre adott.Ritka pillanat, de nem allandosulhat, elveszitene varazsat.Harmonia, meg a kiejtese is nyugalmat sugaroz.


...az erzelmekben a legszebb az ujra es ujraszuletesi kepesseguk, ha nem is fejlodnek de visszateroek, hiszen igy is van szamos egyeb, amit orokre elveszitunk.


...a hovirag egyszeru megis fantasztikusan magaval ragado szepsege a legtokeletesebb pelda arra, amikor a keves a sok.

*hosszu honapok ota eloszor ebredtem ugy, hogy irnivalot ereztem, kimozdultam a blokkbol, orvendek:)

Monday, March 18, 2013

alvás előtti firka...


..havazik gyongeden, holnap is fog az igergetok szerint, hogy aztan hetvegen valoban valami tavaszias levego erkezhessen.Talan a Tel es Tavasz utolso tangoja ez az elkovetkezo par nap.
Megis ma faztam igazan eloszor ebben a telben.Igy fazosan-felosen varom a jobb idot, vajon mit tartogat.Csorbult az optimizmusom az eltelt egy evben, es bar  annyi mindenrol tudnek meselni, de ugy kepzelem ez a felulet tul kicsi, korlatozott karakteru, mindenkit mas kozegben er el, hogy inkabb nyulok valami vidamitohoz, mondjuk a ruhakhoz, engem az mindig feldob legalabbis:)


nem en-Te dontsd el: Lolat fizessem be igazitasra, vagy teged kuldjelek el !?
en-   Ha engem kuldesz, azzal te is jol jarhatsz:)


Igy csinaltam szep, sarga tavaszt a hazon belul, ha mar kinn koze sincs  a meg szurkes feher tajnak.

nem en-jo, amit olvasol?
en- igen, nagyon tetszik, miert?
nem en- mert fustben allsz, az egesz konyha fust, nem vetted eszre?
en-korulnezek, es tenyleg-a fokuszom viszont kivalo, jegyzem meg:)


*ezzel a szendviccsel keszultem kokarda helyett hetvegen

bonne nuit!-(jo ejt franciaul)

Saturday, March 16, 2013

snowdrops..


hóvirág...


...se szeri se szama fotom lesz a hoviragrol, nem ertheti senki mit jelent szamomra.

Egyszer a Nagyvarad ter aluljarojan mentem keresztul(20+eve volt), februar volt, hoviragot arultak.Egy fiu hozzam setalt es a kezembe nyomott egy csokrot, szolni se volt idom odebb allt.Akkor is szerettem, de nem igy, nem ennyire, nem ilyen vigyazva.
Akkor elerheto volt mindig, legalabbis ugy ereztem,azota nem lattam, nem fogtam hoviragot egeszen csutortok delutanig.
Legszebb virag a feher szirmu. A hovirag bimboja ekszerre, gyongyre emlekezteto, igy egy szalat ekszerdobozba tettem ovatosan.
 A torekeny, erintetlen szepsege soha nem engedett odaig, hogy szagolgassam, illata ismeretlen volt.
Edeskes , kisse nina riccisre emlekezteto..szeretem az illatat is.



Friday, March 15, 2013

wishful thinking/játékmackó-kúria...

 
 csak egy pillanat muve az egesz, minden valtozasnak/anyu

...izgatottan beszelt, egymasba sokszor nem is kapcsolodtak a  szavak, megis ertettem.


"Tudod az  egyik oldala sik, a masik szikla, olyan amilyet szeretsz.Az ut kacskaringos, emelkedos, dimbes dombos, kisse Ausztria, es van egy  mini erdo is, olyan neked valo.Tudnek a kozepebe csak neked egy fahazat epiteni, kicsit, ahol irhatnal, vagy csak nezhetned a novenyeket, hallgatnad a madarakat, ahogy szereted.Pont olyan, amit mindent szeretsz, csak a to van tavolabb."


Kora delutan volt randim a ferjemmel, o vezetett, vitt es kozben meselt, be nem allt a szaja.
Mar az is tetszett, hogy a  neve szolo(bor)videk Vineland, tele van kerteszettel, es igazi borvidek, bar engem a ferjem szavai reszegitettek.Az ut menten latott filmekbol ismert postaladak, a kis uzletek, a szuk kanyargos  utak, az abbol nyilo behajtok a hazakhoz.Megerkeztunk, ket mp-en belul unott tekintettel, megis furge jarassal jott  a macska, mintha ez lenne a legtermeszetesebb  a bejarati kiiras mellett, igen, hozza tartozott;jatekmacko kuria.Az ablakokban ott felejtett kis macik neztek ram, a haz falarol pergo festek arulta el,  nagyon nagyon reg ott lettek felejtve.Mar a hordo is ugy allt ott, mintha  a leheto legjobb helyen allna, mintha csak kitettem volna es kozben dolgom akadt.A macska lakosztaly, lepcso feljarattal, es folotte a madareteto, ahova csak kinyul, ha nagyon ehes, szavakat nem talaltam.Nehany szikla lepcso vitt fel a kiserdobe, melynek magas fai szeditoek voltak, hanyatt ejtett fejemmel neztem a vegtelenbe nyulo magassagukat, szeditett, szedultem.Csodaltam a fak torzsein szortan elhelyezett madaretetoket, mintha csak en jartam volna itt valamikor mas idoben, vagy a hasonmasam, a lelki.Mar mar megszallotta tett a hoviragok keresese, hiszen soha nem lattam meg miota itt elek, es akkor halk sikolyt hallattam, mert ket lepessel tavolabb meglattam a vastagon boritott avar kozul kikandikalokat.


A merleg igy all:nagyon sok munka, csak telek erteke van, a haz valoszinu osszedol, igaz csak a telek tetszett meg neki, az egesz csomag ugy egyben az erdovel, madarakkal.
Macska, mackok, hovirag, fak, madarak...bolintottam, mikozben kerestem a szavakat.Talan eloszor  igazan keresnem kellett a szavakat.
Kozel egy eve elunk itt ahol, a fahejas illatu udvarral, a lapatolos szomszeddal, a gyerekek leveleivel-ajandekokkal vegre talaltam egyfele lelkibeket, melyet ma egy pillanat alatt veszitettem el...

mar.14 csutortok ejjel













Wednesday, March 13, 2013

lábnyom a hóban...


...ma majdnem elgazoltam egy ferfit.Ket percre a hazunktol  besoroltam balra fordulni, o jobbrol, ket kocsisorbol lepett hirtelen elem.A reflexem helyen volt, de tudtam a delutanom oda lett.Az elnyomott feszultseg dolgozott bennem.
Reggel szakadt a ho,  napkozben el is tunt, eppen ugy, mint a hetvegi kora tavasz.Egesz nap azon tortem a fejem, amit anyu szokott mondani, hogy valami meg nem ette meg a telet, az ido talan?nem tudom.
Este ismet havazni kezdett, hol erosen, hol gyongen, a lampak fenyeben tancoltak a pelyhek, mint Sinatra strangers in the night dalaban egyszer.
Es akkor kapcsoltam, szo nelkul lementem a kocsi mogott talaltam annyi havas betont, hogy vegigsetaltam mezitlab a hoban, en..van mezitlabas nyomom a hoban fenykepem.